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OSM/EE DECISION SHEET 

Category Standard: Clause Document no. 

ITAV EN IEC 62368-1:2020 + A11:2020 

EN IEC 62368-1:2024 + A11:2024 

5.7.6 OSM-EE 23/4 
rev 1 

Subject Key words Meeting 

Safeguard against touch current 
exceeding ES2 limits 

Touch current Copenhagen 2023 

Helsinki 2024 

Question 

Are safeguards specified in clause 5.7.6 applicable also for cases when touch current exceeds ES2 
limits when measured under applicable faults in equipment or supply faults in accordance with 
clause 6.2.2.3-6.2.2.9 of IEC 60990:2016 (Fault No. 2 to Fault No. 8)? 

Clause 5.7.6 only specifies safeguard for touch current exceeding ES2 limits for Fault No. 1 
(reference to clause 6.2.2.2 of IEC 60990:2016). 

For example, if touch current for IT system (Fault No. 3) exceeds ES2 limits, can we consider clause 
5.7.6 as applicable? 

Decision 

Yes.  Safeguards specified in clause 5.7.6 are also applicable for Faults 6.2.2.3 - 6.2.2.9 of IEC 
60990:2016. 

Explanatory notes 

Touch current of earthed accessible parts shall be measured according to clause 5.7.5 considering 
different faults in equipment or supply faults in accordance with clause 6.2.2 of IEC 60990:2016. 

Touch current may exceed ES2 limits only for products with a reliable connection to earth as 
specified in clause 5.7.6. 

OSM decision 18/5 clarifies that applicable Faults No. 2-8 (excluding Fault No. 7) shall be 
performed in combination with Fault No. 1. Therefore Clause 5.7.6 is applicable also for Faults 
No.2-8. 

In Helsinki 2024, OSM-EE decision 23/4 was modified with following changes: 

- add 4th edition of EN IEC 62368-1 

 


